Гладиатори - Весело отборно състезание

Крайно класиране

Първите гладиаторски битки са се провели в древна Елада, а не в Рим. Те били организирани в чест на Патрокъл - знатен гръцки войн, приятел на Ахил, когото Хектор убил пред стените на Троя. По онова време битките не завършвали със смърт, били са чист спорт и приключвали най-много с някоя счупена ръка, крак или глава.

Първите частни римски гладиаторски борби се състояли спонтанно през 264 г. пр.н.е. Главни организатори били Марк и Децим Брут, които ги провели в памет на баща им.Разбира се, игрите не били добре организирани, получили много критики, а журналистите изчукали много камъни с длетата, докато оплюят събитието в пресата.Все пак състезанието допаднало на висшата класа, защото тя виждала в подобни събития начин, да отклони вниманието на позатъпелия и недоволен народ от наболелите му проблеми. Управляващата партия вкарала бързо в сената проектозакон за легализиране и регулация на гладиаторските борби.
- Защо да правим и тези игри държавни, най-добре е да си останат частни?! - веднага взел думата сенатор от опозицията.
- Ами, ако стане нещастен случай и извадят окото на някой гладиатор? - репликирал сенатор от името на вносителя.
- Това не е честно, това не е честно! – викал постоянно сенатор Ренди, но никой не му обръщал внимание.
Дебатите се завързали. Заредили се изказвания, реплики, дуплики и разбира се обиди.
- Вие сте заслепени! Не виждате ли, че народът тъне в мизерия, а ние тръгнахме да се занимаваме със спорт?! - обадили се един-двама по-социално настроени сенатори.
- Че кой ограби народа? Не беше ли по времето на вашия император Жан Цезар Виденианис?! Вдигнаха се дървата, въглищата, смолата, маслото - все горива от първа необходимост. Когато вие сте на власт, първата ви работа е това да направите. И в края на краищата, народът не е важен, важно е да му осигуряваме зрелища. Чалгата вече започна да става демоде и спешно се налага да я заменим с нещо друго!
- А защо изгонихте Гай Василис в Арабските провинции? Неговата лотария вършеше прекрасна работа! По цял ден народът търкаше и не мрънкаше. Защото спря да ви пълни гушата, нали?!
- Морал трябва тук, трябва морал! – обадили се сенатори от някаква новосформирана партия, които били завършили в провинция Британия, но и на тях никой не им обърнал внимание.
- Стига сте се дърлили, трябва да сме обединени, а нямаме обединител! Майната му на народа, а нека се стегнем, да приемем закона за гладиаторството на първо четене, защото той е съдбоносно важен за нас-сенаторите! Оттам ще дойдат доходи от залагания, от рекламни договори, от школи и клубове, от търговия със състезатели, от подкупи, от откупи и всякакви други далавери, в които много от нас ще участват. Баницата е голяма!След последната аргументирана реч, законът бил приет с гласовете на управляващите и на една от партиите, която уж била иначе в опозиция. Още същата неделя се провели първите официални гладиаторски борби към ГУР (Гладиатори за устойчиво развитие). За председател на федерацията, разбира се, че бил избран Бориславис Михайлониян. Към съюза одобрили около 50 съпътстващи комисии, които всъщност не контролирали нищо, но членовете им получавали високи държавни заплати. На другия ден, всички стени на сгради в Рим били нашарени от запалени фенове с надписи „ГУР“.
Да, но на първите гладиаторски битки се установили някои неудачи в новия закон. Гладиаторите с тризъбците набързо убили онези, които се състезавали с късите мечове, ласата, боздуганите, копията и интрига всъщност нямало. Въпреки многото кръв, зрелището не било кой знае какво. Събрали се отново сенаторите, поразчистили залата от излишните колеги и решили да въведат корекции в закона, като разделят гладиаторите на класове.

След дълги дебати, подобно на първите първенства по ендуро у нас, били образувани 15 класа. Първият клас бил от гладиатори със завързани очи, следващия от такива, които се биели със зверове, друг от състезатели с по два меча, от въоръжени с въжета и ласа. Имало е също клас с тризъбец и мрежа, класове с лък, копие, с щит, без щит, без каска, с каска, с брадви, с колесници, слонове и всякакви тунинги. Най-интересният клас бил "МХ3" - нерегламентирано въоръжение, който всъщност отчасти обезсмислял всички останали класове. Имало също клас "Дами". Тях обикновено ги пускали въоръжени с еднозъбец или двузъбец и се биели срещу джуджета, за да бъдат битките хуманни. Личи си, как още в древния Рим са се отнасяли джентълменски с жените!

Само за справка се налага да подчертаем, че лицензите за гладиаторите били задължителни. Застраховките - също! Ваксините - също! Всички школи трябвало да бъдат лицензирани. Клубовете много искали да имат в редиците си гладиатори като Спартак, но бюджетите им не били достатъчни, за да финансират битките му по света. С това се нагърбила само една голяма транспортна фирма, която пренасяла пратки с камили по всички краища на Римската империя.
През 65 г. пр.н.е. Юлий Цезар изправил край Копринка един срещу друг 320 двойки гладиатори + един джип в амфитеатър, построен специално за целта. Било голяма веселба! Една от най-известните арени за гладиаторски битки си оставала, разбира се, арената „Алба Дамасцена“. Най-масовите зрелища обаче били организирани от император Траян, след победата му над даките. Те продължили 123 дни, през които на арените се сражавали 10 000 гладиатори и били убити 11 000 животни. За повече от 7 века, гладиаторските борби станали почти толкова популярен спорт, колкото футбола.

Около 200 година от н.е, в гладиаторските борби се намесила голяма корупция, търгувало се с военнопленници, гладиаторите се разслоили материално, сенаторите, занимаващи се с това забогатели много и укривали доходи в офшорни сметки по Сейшелите. Накрая император Луций Септимий Север забранил първо участието на колесници, а по-късно изцяло този атрактивен спорт, защото нямал файда от цялата работа.


-----------------------------------

По този сценарий, ендуристите ще трябва да се оборудват до зъби с оръжия и на финала да пристигнат в пълно бойно снаряжение. Подробности, как ще стане това, ще получите на старта на играта.
Успешно въоръжаване!

Запомнете добре сценария, с него ще бъдат свързани и задачите, които ще изпълнявате по трасето на състезанието. Най-бързите и находчиви ще спечелят!
   

Условия за участие:

Онлайн регистрация на отбор тук

Записаните до момента тук

Карта с по - важните места тук

Състезанието се провежда без публика и спрямо противоепидемичните мерки

Гладиатори!
Регистрацията на отборите ще протече така:
САМО Капитанът на отбор го регистрира. Трябва да знае име на отбора, име и фамилия на съотборниците си и да плати таксата за всички.
Напишете си ги предварително на листче, да не си губим взаимно времето!

Ще получите плик с номера и други неща, които номера да залепите на КАСКИТЕ. На всяка контрола + презареждането ТРЯБВА всички да сте заедно. Тогава ще получите КАРТОНЧЕ ЗА ПРЕМИНАТА КОНТРОЛА, което карточе давате на финала.

Непосредствено преди старта ще има брифинг САМО за капитаните на отборите. Също тогава ще получите GPSите си!

Трасето е 70км. Презареждане имате на 53-ти км. Четиритактов мотор или АТВ го изкарват цялото без проблем.
Комбинирайте се от отбор с по 1, макс 2 туби за гориво.


ТРАСЕТО СЕ ЗАТВАРЯ В 16 часа!
НАГРАЖДАВАНЕ ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО КАКТО И ГОДИШНО НАГРАЖДАВАНЕ ЗА BG-X ENDURO CHAMPIONSHIP В 16:30 ЧАСА НА МЯСТОТО НА СТАРТА

 

 

 • ● Всеки отбор (Мотори) трябва да е съставен от минимум 4 състезателя.
 • ● Всеки отбор (АТВ) трябва да е съставен от минимум 3 състезателя.
 • ● Отборите могат да бъдат съставени и от повече на брой състезатели, но не и от по-малко от посочените!
 • ● В един отбор може да участва само един състезател от клас PRO.
 • ● На всеки отбор се полага само 1 (един) брой GPS!!!
 • ● Състезателите да напишат четливо името на отбора си на стикер, залепен на GPS-a и да го изпратят предварително!
 • ● Записването на отбора ще става един по един в събота сутрин.
 • ● На всеки отбор ще бъдат раздадени стикери за идентичност пред контролите.
 • ● Отбор, който не пристигне на контрола в пълен състав, няма да получи заверка за съответната контрола.
 • ● Старт на състезанието 11:00 часа, от плажа пред комплекс "Лазур".
 • ● Всички мотоциклети стартират на общ старт с изгасени двигатели. Всички АТВ-та 10 мин след мотоциклетите по същия начин.

 

Такса участие: 20 лв на състезател.
Един отбор кара с 1 GPS.
Гориво за презареждане се оставя след регистрацията на място.

Записване и раздаване на GPSи след 8:30 часа на мястото на старта.


ВАЖНО! В събота сутрин тракове няма да се качват!!!
НАДПИСАНИ С ИМЕТО НА ОТБОРА GPSи за качване на трак изпращайте най – късно до 28 октомври
за Тодор Пашов, 0887 477 661, Казанлък, Еконт офис Розова долина, или ги изпратете по приятел.

Пак повтаряме. Трак ще се качва само на 1 бр. (ЕДИН БРОЙ) GPS на отбор!

 

Места за настаняване: 

Всички хотели в Казанлък